Skip to main content
Slide 1
Word lid!

VO-NN is een belangenbehartiger voor gepensioneerden van NN en voor medewerkers en nog niet gepensioneerde oud-medewerkers van NN vanaf 50 jaar. Wij behartigen van de belangen op pensioengebied, maar ook voor een passend aanbod op (zorg) verzekeringsgebied.

Slide 2
Informeren

Ieder kwartaal verschijnt het VO-NN Magazine: informatie en voorlichting aan de leden. In dat kader organiseren wij ook webinars en bijeenkomsten en versturen wij nieuwsbrieven;

Slide 4
Activiteiten

VO-NN organiseert vele leuke activiteiten voor haar leden. Kijk op de homepage welke er nu zijn...

  • Het nieuwe VO-NN Magazine al gelezen?
  • Klik op "Beschikbare plaatsen" om te zien of er annuleringen voor activiteiten zijn.

Het nieuwe magazine 2024 nr. 2

natned2
Reünie NN IT’ers
6 november
2024
save
the
date

Alle pensioenen worden met terugwerkende kracht verhoogd.

Alle pensioenen bij Pensioenfonds ING zullen voortaan op dezelfde manier worden verhoogd, op basis van de prijsinflatie. Hierdoor zijn er ook ruimere mogelijkheden ontstaan voor een aanvullende verhoging over de afgelopen jaren voor alle pensioenen. Het gaat om verhogingen van 4% tot maximaal 12%, afhankelijk van de verhogingen die u al eerder hebt ontvangen.

Het doorvoeren van deze afspraken is een complexe klus die formeel geregeld moet worden en tijd vergt. Er moeten verschillende formele stappen worden doorlopen, waaronder advies van het Verantwoordingsorgaan over de aan te passen uitvoeringsovereenkomsten. Pensioenfonds ING wil vervolgens besluiten om de verhoging voor alle deelnemers met terugwerkende kracht in te laten gaan op 1 januari 2024. Pensioengerechtigden ontvangen dan naar verwachting vanaf uiterlijk oktober dit jaar hun verhoogde pensioen. Daarbij ontvangen zij dan ook eenmalig een nabetaling van de verhoging over de periode januari 2024 – oktober 2024.

Meer informatie lees je hier.

Belangenbehartiging, je lidmaatschap is het waard.

Je bent lid van VO-NN en wij beloven je dat wij je belangen op pensioengebied zullen behartigen.

Belangenbehartiging
Het is niet altijd direct zichtbaar (te maken). Maar in een interview met Peter van Meel, uitvoerend bestuurder van het Pensioenfonds ING, wordt het duidelijk. VO-NN en onze zustervereniging VO-ING doen er toe. Hij benadrukt in het interview over het nieuwe Pensioenstelsel, de belangrijke rol van onze verenigingen.

Rol Pensioencommissie en Verantwoordingsorgaan
Onze Pensioencommissie wordt nauw betrokken bij het zogenoemde hoorrecht bij de werkgever. Ook belangrijk de mede door jou gekozen vertegenwoordigers van gepensioneerden in het Verantwoordingsorgaan. Zij krijgen een versterkt adviesrecht bij het al dan niet invaren in het nieuwe Pensioenstelsel. Het interview met Peter van Meel, met alle achtergrondinformatie, lees je hier.

Lid worden/lid blijven
De wijze waarop wij de belangenbehartiging invullen is een prima reden om lid te worden van VO-NN en om lid te blijven van onze vereniging. Oud-collega’s die nog geen lid zijn, kunnen zich hier aanmelden.

Wil je gratis 6 maanden kennismaken met alle diensten van SeniorWeb? Wij bieden je , samen met Koepel Gepensioneerden en SeniorWeb, die mogelijkheid!

SeniorWeb helpt je om je weg te vinden in de snel veranderende digitale wereld. Het maakt je digitale leven leuker en makkelijker. 

Het gratis lidmaatschap eindigt automatisch na 6 maanden. Uiteraard kan je het lidmaatschap daarna voortzetten. Lees hier verder.

Activiteiten

Beschikbare plaatsen

Als er geen plaatsen voor activiteiten meer zijn, kunt u zien als die weer beschikbaar komen en dan direct inschrijven. Er zijn geen wachtlijsten. U moet dit zelf in de gaten houden.

Kunt u zelf niet meer inschrijven (geen button deelnemen zichtbaar), stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uit de historie van NN Group

Wij hebben met Ingrid Elferink, zij is Specialist History bij NN Group, afgesproken dat zij met enige regelmaat informatie en/ of foto’s aanlevert voor onze website.

NN Group heeft een lange geschiedenis, met vele voorgangers door fusies en overnames. De historische collecties en archieven van deze voorgangers worden bewaard door de afdeling Historie van NN. Kijk voor meer hierover op Historie van Nationale-Nederlanden : NN.

De historische collectie bevat veel foto’s van de diverse rechtsvoorgangers, zoals hierboven, een stand van AMFAS op een beurs van de NBvA in 1981.

Wij houden ons ook aanbevolen voor uitingen waarover onze leden beschikken. Je kunt je bijdrage mailen aan info@vo-nn.nl en/of naar het mailadres van  Ingrid:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een aantal onderdelen uit de collectie zijn gedigitaliseerd en online raadpleegbaar, klik hier voor oude personeelsbladen zoals 2N, de Plu en Informail, maar ook de jaarverslagen zijn in te zien.

PFI: Hoger pensioen vanaf september.

De pensioenuitkering die je van Pensioenfonds ING (PFI) ontvangt gaat in september omhoog. Bovendien ontvang je in die maand een eenmalige nabetaling.

Verhoging voor volgers prijsindex

De pensioenen die de afgeleide prijsindex volgen zijn per 1 januari 2024 verhoogd met 4%. Tot nu toe was die verhoging (indexatie) nog niet verwerkt in je maandelijkse pensioenuitkering. Dat gebeurt nu in september. In die maand ontvang je voor het eerst de verhoogde betaling. Bovendien krijg je dan een nabetaling ter compensatie van de gemiste verhoging over de maanden januari t/m augustus 2024. Dus in september ontvang je eenmalig een extra hoog pensioen.

Lees verder...

Verhoging voor volgers loonindex
Voor pensioengerechtigden waarvan de indexatie was gekoppeld aan de cao-verhogingen bij ING bank of NN pakt de verhoging anders uit. Sociale partners (werkgevers en vakbonden) hebben namelijk besloten dat alle pensioenen bij PFI vanaf 2022 op dezelfde manier worden verhoogd op basis van de afgeleide prijsindex. PFI heeft de pensioenen die de prijsindex volgen in 2022 met 8% verhoogd en nu dus per 1 januari 2024 met 4%, wat het totaal vanaf 2022 op 12% brengt. Dit betekent het volgende:

• Pensioenen die de ING cao volgden werden over die periode 4% verhoogd (in 2023). Deze pensioenen gaan daardoor nu met 8% omhoog.
• Pensioenen die de NN cao volgden kregen er in die periode 6% bij (3% in 2022 en 3% in 2023). Deze pensioenen gaan nu met 6% omhoog.

Rekentool
Voor deelnemers die tussentijds met pensioen zijn gegaan kunnen de verhogingen anders uitpakken. PFI heeft een rekentool ontwikkeld waarmee door beantwoording van enkele vragen deelnemers precies kunnen zien welke verhoging zij kunnen verwachten. De tool is te vinden op hun website Verhoging pensioenen (pensioenfondsing.nl).

Brief met uitleg
Voordat je de hogere pensioenuitkering en nabetaling ontvangt krijg je eerst nog in september een persoonlijke brief van PFI. Ook oud-medewerkers die nog niet gepensioneerd zijn ontvangen een brief. In de brief staat met welk percentage je pensioenaanspraak wordt verhoogd, rekening houdend met welke percentages al in 2022 en 2023 zijn ontvangen.

Reden late betaling
Veel leden hebben ons gevraagd waarom de pensioenuitkeringen niet eerder konden worden verhoogd. Wij begrijpen dat ongeduld. Je hebt het geld nu eenmaal liever vandaag dan morgen in jouw portemonnee. De oorzaak ligt in de afspraken die zijn gemaakt om de indexatie voor alle pensioengerechtigden vanaf 2022 gelijk te trekken. Deze zogeheten harmonisatie is een complexe klus die veel tijd vergt. Er moesten eerst verschillende formele stappen worden doorlopen, zoals een akkoord van de achterban van de vakbonden, advies van het Verantwoordingsorgaan en aanpassing van reglementen en andere stukken. Bovendien moet AZL deze aanpassingen ook nog in administratie verwerken. Dat is de reden waarom je jouw hogere pensioen nog niet eerder ontving.

Ontspanning met een Oosterse twist.

Als je het hebt over Thailand kom je niet om massages heen, dat is hier een onderdeel van het leven, net als in veel Aziatische landen. Massages kan je overal krijgen, in goedkope of dure salons, in hotels, op het strand. Wij vinden het ook heerlijk om af en toe, bijvoorbeeld na een rondje golf, een massage te nemen. Toch wordt er altijd wat besmuikt en lacherig gereageerd als wij hierover vertellen aan het thuisfront. Die naam heeft het nou eenmaal. En natuurlijk, er bestaan massagesalons waar ze niet alleen je spieren masseren. Maar daar gaan we het hier niet over hebben.

Helmpie

Vorige maand heb ik een nieuwe elektrische fiets gekocht. De vorige was zes jaar oud. Ik heb er bijna tienduizend kilometer op gefietst. Heerlijk tochten, niet alleen in Nederland maar ook in Wenen langs locaties die in mijn boeken een rol spelen. Versleten was die nog lang niet. Zo'n fiets kan makkelijk twee keer zoveel kilometers aan. Dat geldt echter niet voor sommige accessoires. Voor de accu wordt een levensduur van circa zes jaar aangegeven. Die van mij liep steeds sneller leeg en het duurde steeds langer voor hij was opgeladen. Een nieuwe bleek uitermate prijzig. 

Leden van de nieuwe ledenraad bekend

De termijn waarbinnen onze leden zich kandidaat konden stellen voor de nieuwe ledenraad is voorbij.
Er hebben zich 9 leden gemeld die zich kandidaat wilden stellen voor de ledenraad en dat aantal is gelijk aan het aantal plaatsen in de nieuwe ledenraad. Het is dus niet nodig om verkiezingen te organiseren.
De zittingstermijn van de huidige ledenraad loopt in september 2024 af en vervolgens zullen de nieuwe leden hun plek innemen.

Wie?
Wie zijn dan de 9 leden die vanaf september 2024 de ledenraad vormen? Het is een mix van deelnemers uit de huidige ledenraad en nieuwe deelnemers geworden. Hieronder hun namen. In de maart editie van ons VO-NN Magazine stellen zij zichzelf uitgebreid aan je voor en heb je ook het gezicht erbij. Voor nu alleen de namen.

Vanuit de huidige ledenraad
William Brinkley
Hasko van Dalen
Jan Groeneveld
Aad Kant
Hans Korink
Guyot van Meer

Als nieuw lid
Henk Grit
Wim de Ruijter
Jelle Smits

Wij feliciteren de leden van de nieuwe ledenraad met hun benoeming en hebben er alle vertrouwen in dat zij zich samen met het bestuur zullen inzetten voor een toekomstbestendig VO-NN waar alle leden profijt van zullen hebben.

Kiescommissie VO-NN

Static overlay

SECRETARIAAT:
Tom Kuyper
Paul Pellastraat 234 - 7558 HM Hengelo
Telefoon: 035 - 631 2166 (ma t/m vr van 9.00 - 17.00 uur.
Het secretariaat is niet altijd per telefoon bereikbaar. Stuur dan een e-mail.
E-mail: info@vo-nn.nl Bank: NL58INGB0007368454

Vereniging voor oud-medewerkers NN Group

Copyright: VO-NN