Skip to main content
Maximaal aantal deelnemers: 40
Nog beschikbare plaatsen: 0

VO-NN - Dinsdag 3 september 2024: boeiende excursie in de binnenstad van Den Haag.

Van 03 September 2024 10:00 tot 03 September 2024 15:30 uur.

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar. U kunt altijd op deze pagina zien of er nog annuleringen zijn.

 U moet eerst inloggen. Heeft u de link in de e-mail gebruikt, dan bent u waarschijnlijk al ingelogd.

VO-NN - Dinsdag 3 september 2024: boeiende excursie in de binnenstad van Den Haag.

 240623 Foto 6 Ingang en gevel Haags Historisch Museum 250240623 Foto 4 Torentje Binnenhof Den Haag 250240623 Foto 3 Haagse Harry 250roermond2 250

Den Haag heeft een rijk en interessant verleden. Tegenwoordig kennen we de binnenstad van Den Haag vooral van de regeringsgebouwen, de TV-journaals over allerlei politieke schermutselingen en de drukke, gezellige, winkelstraten – zoals het Spui, de Lange Poten en de Grote Marktstraat.  

Maar daarachter gaat een andere wereld schuil. Winkelstraten bestonden honderden jaren terug niet echt, wél politieke schermutselingen – en niet zo’n beetje óók!
Al sinds de 13e eeuw is Den Haag het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof tot één van de oudste bestuurscentra ter wereld, met winnaars en verliezers, inclusief mooie en wrede kanten. Regenten en staatslieden als de gebroeders De Witt en Johan van Oldenbarnevelt – allen helaas op brute wijze aan hun einde gekomen –  speelden daarbij een belangrijke rol, met uiteindelijk onze huidige democratie als resultaat.

Met een bezoek aan het centrum proberen we op 3 september as. meerdere achtergronden en feitjes vanuit het roemrijke verleden van de Haagse binnenstad tot leven te brengen.


We beginnen de excursie in Café-Restaurant Luden, Plein 6-7 in Den Haag, waar we verzamelen onder het genot van een kopje koffie of thee met een gebakje. Het programma met tijdschema en verdere informatie over de excursie tref je verderop aan.

Na de ontvangst in Luden wordt de groep in tweeën gesplitst en vertrekt de ene helft van het gezelschap naar het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg (een kleine 10 minuten lopen) voor een rondleiding. Naast de bestaande historische bezienswaardigheden wordt daar een tentoonstelling over 800 jaar Binnenhof gehouden en er is ook een collectie oude poppenhuizen te zien.


En verder – krèg nâh wat – heeft het museum ‘Dûh tètaunstelling’ over de belevenissen van Haagse Harry met enkele weken verlengd. Deze hilarische figuur uit de Schilderswijk – een creatie van de veel te vroeg overleden cartoonist Marnix Rueb – is een exponent van de grofgebekte, asociale en politiek incorrecte (anti)held, die niettemin het Haagse dialect een enorme boost heeft gegeven. Er bestaat zelfs een woordenboek Nederlands-Haags… Leuk om de strips te bekijken of wellicht ook een nieuwe taal te leren…..   

De andere helft maakt zich op voor een stadswandeling, gegeven door de gids Jacqueline Alders (een oud-collega van NN) door het historisch centrum van Den Haag – rond de Hofvijver.

De stadswandeling duurt ongeveer anderhalf uur en de rondleiding in het museum neemt zo’n 5 kwartier in beslag. Los van de rondleiding vallen er in het museum uiteraard nog de nodige kunstvoorwerpen, schilderijen van oude meesters en overige zaken te bewonderen.

Rond het middaguur wordt er voor beide groepen een lunch geserveerd bij Luden. De lunch bestaat uit soep, luxe broodjes, broodje kroket, fruit, appelsap en jus d’orange. Uiteraard kan er een ander drankje besteld worden.

Na afloop van de lunch gaan de twee groepen in omgekeerde volgorde weer op pad voor de stadswandeling en de rondleiding in het Historisch Museum.

Voor degenen die nog wat willen napraten sluiten we af met een drankje en een hapje, bij mooi weer op het buitenterras van Luden (Blue Box).


Aldus ziet het programma er in het kort als volgt uit:

10.00 – 10.45 uur    Ontvangst met koffie/ thee en gebak in Café-Restaurant Luden.
10.45 – 12.15 uur    Stadswandeling groep-1 in centrum Den Haag.
11.00 – 12.15 uur     Bezoek groep-2 aan het Haags Historisch Museum.
12.30 – 13.45 uur    Gezamenlijke lunch in Café-Restaurant Luden.
13.45 – 15.15 uur    Stadswandeling groep-2 in centrum Den Haag.
14.00 – 15.15 uur    Bezoek groep-1 aan het Haags Historisch Museum.

Vanaf 15.30 uur Afsluitende borrel bij Luden (Blue Box).

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer:

Reis je met de trein, dan loop je vanaf Den Haag Centraal Station in een kwartiertje naar Café-Restaurant Luden. Bij het station kun je ook tramlijn 15 of 17 nemen, met haltes dicht in de buurt van het Plein.


Parkeermogelijkheden:

Kom je met de auto, dan geldt In het centrum van Den Haag overal betaald parkeren. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn Parking Plein, Museumkwartier en Muzenplein. Het handigst is Parking Plein; als je in die garage kiest voor uitgang ‘Centrum’, dan loop je vrijwel direct aan tegen Café-Restaurant Luden.

Aantal deelnemers en eigen bijdrage

Wij zijn gebonden aan een maximum deelname van 40 personen, dus wees er snel bij!

De eigen bijdrage voor deze dag bedraagt € 25,- per persoon.

Bijzonderheden

  • Ten aanzien van de lunch kan rekening gehouden worden met bepaalde allergieën en diëten, zoals gluten of lactose. Mocht dat van toepassing zijn, wilt je dat dan na de inschrijving doorgeven aan de contactpersonen?
  • De te bezoeken accommodaties dateren van meerdere eeuwen geleden. Derhalve in het algemeen met veel trappetjes en nauwe doorgangen. Bij Luden en het Haags Historisch Museum valt dat mee. Het café-restaurant is ruim opgezet, met slechts één trap (naar de lunchruimte) en het museum beschikt over een lift. Ook voor mensen die wat minder ter been zijn, zijn deze accommodaties dus redelijk tot goed toegankelijk.
  • Het bezoek aan het Historisch Museum is gratis voor deelnemers met een museum- jaarkaart of een VIP-kaart van de Vriendenloterij. Anders € 15,-- entreekosten per persoon.

De uiterlijke aanmeldingsdatum is 16 augustus 2024.

Contactpersonen:

Marjan van Hof     
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                 

tel. 06-53292622                

Erik Vlaanderen   
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           

tel. 06-55107594 

Disclaimer
Deelnemers aan enig evenement of activiteit van de VO-NN vrijwaren de VO-NN en haar organisatoren voor schadeaanspraken direct of indirect voortvloeiende uit hun deelname aan een VO-NN activiteit. De VO-NN aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of letsel. De deelnemers aan de activiteit(en) doen zulks geheel voor eigen rekening en risico.
U kunt tot de sluitingsdatum voor inschrijven kosteloos annuleren. Na die datum zijn er kosten door de vereniging gemaakt en is kosteloos annuleren niet meer mogelijk.