Maximaal aantal deelnemers: 45
Nog beschikbare plaatsen: 12

Woensdag 26 juni 2019: een rondvaart op de Maas met bezoek Sint Pietersberg.

Van 26 juni 2019 11:00 tot 26 juni 2019 16:00

Staat hierboven geen button "Inschrijven", log dan eerst in!

Woensdag 26 juni 2019: een rondvaart op de Maas met bezoek Sint Pietersberg.

 maas1 Kopiemaas2 Kopiemaas3 Kopiemaas4 KopieAls evenementen commissie regio zuid-oost nodigen wij u uit voor een dagje Maastricht, een unieke ervaring om het uiterst zuidelijke puntje van ons land te bezoeken.

Boottocht met bezoek Sint Pietersberg op woensdag 26 juni 2019.

Een rondvaart op de Maas inclusief een boeiende rondleiding door de grotten van de Sint Pietersberg en een heerlijke lunch bij Buitengoed Slavante. De Sint Pietersberg vormt een uniek stukje natuur in Limburg.

Het programma is als volgt :

11.00 uur: Ontvangst bij Brasserie Bonhomme aan de Maaspromenade
12.00 uur: Boottocht van ca. 20 minuten van Maastricht naar de Sint Pietersberg
12.20 uur: Aankomst Sint Pietersberg en wandeling naar Buitengoed Slavante
12.35 uur: Aanvang 'Lunch Maestricht' in Buitengoed Slavante
13.50 uur: Aanvang rondleiding door grotten o.l.v. een ervaren gids
14.50 uur: Einde van de rondleiding en wandeling terug naar de aanlegsteiger
15.20 uur: Tweede deel van de boottocht naar Maastricht
15.55 uur: Aankomst te Maastricht en ontscheping

Daarna ontvangen wij u graag weer bij Brasserie Bonhomme voor een drankje en een hapje om samen gezellig na te praten.

I.v.m. een klimmende wandeling is dit programma helaas niet geschikt voor personen die moeilijk ter been zijn!

Bereikbaarheid.

Met de auto

Zoals in elke historische stad is het ook in Maastricht niet gemakkelijk en vrij duur om een parkeerplaats in het centrum te vinden. Een uitstekende parkeermogelijkheid voor onze gasten is parkeergarage “De Griend” (Griend 4, 6221 AJ Maastricht) die op ca. 5 minuten loopafstand van de rederij ligt. (rederij Stiphout aan de Maasboulevard)
Vanuit de parkeergarage hoeft u alleen maar de Wilhelminabrug over te lopen en bent u bij rederij Stiphout. Bij het ticket office van de rederij kunt u,uitsluitend voor parkeergarage de Griend, een 24-uurskaart kopen voor slechts € 12,25. Deze koopt u dus nadat u al geparkeerd heeft in de parkeergarage.

Ook mogelijk met de auto

  • A2 richting Maastricht, afslaan bij afslag Maastricht-Valkenburg-Heerlen
  • Bij einde afslag (stoplichten) , rechtsaf. Doorrijden en aan het einde links.
  • Parkeerterrein P&R. (gratis parkeren)
  • Iedere 15 minuten vertrekt er een shuttlebus richting Maastricht centrum en stopt nabij Brasserie Bonhomme.
  • Kosten € 2,- per persoon v.v.

Met openbaar vervoer
Met de aanbieding van de NS (dagtrips op de site van de NS) reist u voordelig met de trein. Ga dan voor het vertrouwde Dagretour. Met dit treinkaartje reist u met korting naar station Maastricht vv.
Prijs van het kaartje bedraagt euro € 19,- en is te koop t/m 2 juni en geldig t/m 30 juni 2019.
Vanaf station Maastricht naar Brasserie Bonhomme is ongeveer 11 minuten lopen.

De kosten
Uw bijdrage voor deze dag bedraagt € 17,50 p.p. en aanmelding kan plaatsvinden tot 17 juni a.s. via de website.
Gezien de rondleiding en de beperkte capaciteit in de grotten kunnen helaas maximaal slechts 50 personen deelnemen.

Toelichting op het programma :

Ontvangst

Brasserie Bonhomme
Genieten van het uitzicht over de Maas en van de Bourgondische sfeer.
Hier ontvangen wij u graag met een kopje koffie en limburgse vlaai.
Brasserie Bonhomme is gevestigd op de Maaspromenade 78.

De rondvaart
Rondvaart met grottenbezoek.
U maakt een rondvaart op de Maas, maar na 20 minuten varen gaat u van boord bij de St. Pietersberg om na een korte wandeling bij “Buitengoed Slavante” te komen.

De omgeving
De steile oostwand van de Sint-Pietersberg met slingerwegen en mergelmuren zorgt voor een on-Nederlandse aanblik vanuit het dal. Boven aangekomen heeft men een weids uitzicht over het dal van de Maas. De helling is grotendeels bebost, maar in de omgeving van het buitengoed is een wijngaard aangelegd. Nabij het buitengoed bevindt zich de ingang van de Zonneberg, een kalksteengroeve (meestal foutief aangeduid als "mergelgrot"), waar de rondleiding plaats vindt.

Buitensociëteit Slavante
Het in originele staat bewaard gebleven sociëteitsgebouw uit 1846 is een vrijstaand gebouw van één bouwlaag met een mezzazine op een T-vormige plattegrond. Het hoofdvolume wordt gedekt door een schilddak met Hollandse dakpannen. Het gebouw heeft een hardstenen plint en is verder geheel gepleisterd, in de onderste laag voorzien van imitatievoegen. De symmetrische voorgevel bestaat uit vijf traveeen met op de begane grond vijf terrasdeuren. Hier bevindt zich tevens een overdekt terras onder een half houten schilddak, steunend op ranke gietijzeren zuilen met kleine kapitelen. Het terras is naderhand voorzien van glazen zijwanden. Boven de dubbele deuren bevinden zich binnen rondbogen en bovenlichten in schelpmotief met gelede glaspanelen. De mezzaninevensters hebben de vorm van liggende rechthoeken, met stervormige geledingen en ijzeren rozetten in het midden.In het interieur zijn onder meer van belang de houten deurlijsten met lijsten en vergulde ornamenten. De binnenruimte is geheel open en bevat geen verdiepingen, maar tegen de achterwand bevindt zich een Frans balkon in hout met vergulde spijlen en consoles. Rondom de ophangpunten van de twee kroonluchters bevinden zich gestucte plafondrozetten. 

Ondergronds Maastricht
Vanaf het “verzamelpunt voor de rondleidingen” vertrekken de grottengidsen voor de tocht door de koele duisternis van de mergelgangen.

De Sint Pietersberg bij Maastricht was vroeger een belangrijke plaats voor mergelwinning. Enkele van de grotten die hierdoor zijn ontstaan zijn te bekijken, waaronder het Zonneberg Gangenstelsel.
In het labyrint van duizenden gangen moet u echt de weg kennen om niet te verdwalen. Talloze tekeningen en opschriften zijn een stille getuige van het harde werk dat hier verzet is. De grottengidsen bieden een boeiende rondleiding voor jong en oud, vol spanning, geheimzinnigheid, geschiedenis en…. een vleugje romantiek.
Na de rondleiding kunt u nog een wandeling maken op de St. Pietersberg of naar de aanlegsteiger terugkeren voor het 2e deel van uw boottocht.

In de gangen onder de St. Pietersberg is het, zowel ‘s-zomers als in de winter, gemiddeld een graad of 10. Een jas meenemen bij een bezoek aan de kalksteengroeve is dus wel aan te raden.

Namens de evenementencommissie zuid-oost:
Ton van Dijk
Har Helten
Jack Peters


­