Verslag van het bezoek aan het Binnenhof op 10 en 24 juli 2019

Met een groep van 30 oud-NNers hebben we op bovengenoemde data het Binnenhof bezocht.
Begonnen werd met een kop koffie of thee in brasserie Dudok, tegenover het Binnenhof. Uiteraard werd daarbij de bekende Dudok-appeltaart geserveerd.
De rondleiding werd georganiseerd door Prodemos. Eerst gingen we naar de Ridderzaal. Via een smalle stenen trap kon je de tribune bereiken. Eigenlijk leek de Ridderzaal kleiner dan je zou verwachten, als je de zaal op Prinsjesdag in gebruik ziet. De gids gaf uitleg over het gebouw en de Ridderzaal door de eeuwen heen.

Daarna ging het richting de 1e kamer. Dat is een oude zaal met groene stoffen bankjes. De zaal heeft een mooi plafond en fraaie wandschilderingen. Tassen mochten niet mee naar binnen en het duurde een hele tijd voor iedereen alles in een kluisje opgeborgen had. Ook hier kregen we een duidelijke uitleg van de gids.

Van de 1e kamer liepen we naar de 2e kamer. Dit gebouw is nieuwer dan de andere twee gebouwen en ook de zaal is meer eigentijds. Het was leuk om nu eens in werkelijkheid te zien wat je zo vaak op de televisie ziet. De vergaderingen van de 1e en 2e kamer zijn openbaar, dus je kunt altijd op de publieke tribune plaatsnemen.

Zoals bekend, gaat er op korte termijn een grote verbouwing plaatsvinden, die jaren gaat duren. Daarom was het ook interessant om deze gebouwen te bekijken in hun huidige staat.

Na ruim anderhalf uur ging het gezelschap weer richting Dudok, waar een prima lunch op hen stond te wachten. Het was een leerzame en gezellige excursie.

Op de site van VO-NN Rayon Zuid-West vindt u ook informatie over het bezoek:  https://vsi-rotterdamzeeland.weebly.com/index.html

Marjan van Hof  & Erik Vlaanderen

­