Moeilijk om nu een enthousiaste blog over de ledenwerfactie te schrijven..

Moeilijk om nu een enthousiaste blog over de ledenwerfactie te schrijven..

Tjonge, eigenlijk heb ik het moeilijk om dit keer een enthousiaste blog over onze ledenwerfactie te schrijven.
Ineens is Corona het al omvattende onderwerp in ons leven niet meer, maar worden we geconfronteerd met een oorlog (ja, onvoorstelbaar maar waar, een echte ellendige oorlog) op nog geen 2000 kilometer bij ons vandaan. Waarbij ik gisteren op het nieuws de beelden voorgeschoteld kreeg van een ziekenhuis waar pasgeboren baby’s en zwangere vrouwen gebombardeerd waren. En ja, Corona was vreselijk. Naar ik begreep zijn vorig jaar zo’n 100 van onze leden overleden. Vast en zeker ook een aantal aan dat ellendige virus. Heel triest en een groot verdriet voor al die partners, kinderen en kleinkinderen, familie, kennissen en vrienden die dat verlies te verwerken hebben.

Maar dat er iemand is die, zonder enig respect mensen van hun vrijheid en leven berooft, gaat mijn verstand te boven.

En ja, dan gaan wij ons best doen om leden te werven voor onze mooie vereniging waar we warmte, vriendschap en medeleven ervaren. Waar goed voor ons en ons pensioen gezorgd wordt. Waar we voordeel kunnen halen op allerlei verzekeringen en leuke excursies mee kunnen gaan doen. Wat een contrast.

In de  90’er jaren was ik IT Consultant bij het ITC (de ING Informatica Divisie) en ondersteunde ik de NN bedrijven wereldwijd op het gebied van toepassing van Informatica en de daarbij behorende verbetering van onze werkprocessen.

Vanaf 1991, net na de val van de Berlijnse muur, startten wij als NN onze nieuwe Levenbedrijven (Greenfields) in het voormalig Oostblok. Eerst Hongarije, daarna Tsjecho-Slowakije (want Tsjechië en Slowakije waren toen nog één), daarna Polen en zo verder.

Onder Leiding van Dick Harryvan en samen met een aantal collega’s van de Buitenland Divisie werd telkens in een klein jaar een volledig nieuw Leven Individueel bedrijf (startend met vijf basisproducten) opgezet. Stelt u zich voor, een nieuw bedrijf starten in een land dat 40 jaar communisme achter de rug had, uitsluitend een Staatsverzekeraar kende en waar de mensen begrippen als vrijheid, initiatief en eigen verantwoordelijkheid niet kenden. U kunt begrijpen dat ik daar heel, ja heel veel geleerd heb met als belangrijkste dat wij ongelooflijk dankbaar mogen zijn dat wij in Nederland geboren en getogen zijn. Geen verdienste, puur geluk.

In die landen met de lokale mensen samenwerken gaat alle verbeelding te boven. Wij hebben onze normen, waarden en overtuigingen. Zij hebben hun historie, referentiekader en overtuigingen. En geloof me, dat heeft heel vaak gebotst.

Als NN hebben we in die landen bedrijven gestart en we deden dat  met lokale mensen die we onze waarden en overtuigingen toonden. Door ze het inzicht te geven in hoe het ook kan en hen zelf te laten kiezen en naar zo’n situatie toe te groeien. Dat is waarom er nu zoveel verzet is in Oekraïne. De mensen willen niet terug naar dat juk, ze willen verder ontwikkelen in vrijheid in een richting die ze zelf kiezen. Daarom willen ze lid van de EU worden.

Ik ben blij dat NN en ook ikzelf een bescheiden handje hebben kunnen helpen. Door het voorbeeld te geven en volgens onze democratische waarden te leven. Maar ook door menselijk te zijn en daar waar mogelijk te helpen.

Maar hoe past dit in onze actie Leden Werven Leden? Ik denk op twee manieren:

1: Ik hoop dat wij door de ellende in Oekraïne weer wakker geschud zijn en weer met onze beide benen op de grond staan. Dat we ons realiseren hoe goed wij het hebben en dat we als lid van VO-NN zelfs voordelen hebben die niet-leden niet hebben. Sterker nog, dat we de plicht hebben om ons te realiseren hoe goed we het hebben en optimaal van dat welzijn te genieten.

2: Om dan vervolgens daar waar mogelijk vanuit onze welvaart te delen met diegenen die het moeilijk hebben en al dat welzijn niet hebben.

U weet, in mijn vorige blog riep ik: “wauw, pas een maand bezig en al 18 nieuwe leden!”

Nu zeg ik: “tjonge, ruim een maand verder en geen enkel nieuw lid er meer bij, heel jammer en teleurstellend”. Wellicht is het toch moeilijk, leden werven, zelfs als je er 20 euro voor krijgt.

Dit keer daag ik jullie uit, niet om een “aantal Leden te Werven” maar om dit, per persoon natuurlijk, te beperken tot slechts één nieuw lid. Je krijgt hiervoor nog steeds die keuzecadeaubon van 20 euro. Leuk voor jezelf maar wellicht een aardig idee om het bedrag te doneren  aan Giro 555 en daarmee een bijdrage te leveren die weer een klein beetje helpt bij het lenigen van die enorme nood die medemensen op korte afstand van ons vandaag ervaren. 

En jullie weten: reageren op dit blog mag, sterker nog, wordt zeer gewaardeerd.

Ik wens ons allen heel veel welzijn en geluk.

Geschreven door : D.J. Van Gijzen

1000 Resterende tekens