Uit eten...

 In Nederland is uit eten gaan iets wat je niet dagelijks doet. In mijn herinnering was het niet goedkoop dus wij gingen eigenlijk alleen als er iets te vieren was. Maar hier is (Thais) eten zelfs goedkoper als je het buiten de deur eet. De meeste Thaien eten altijd ergens op straat of in eenvoudige en goedkope restaurantjes of ze nemen eten mee van de talloze street food-karretjes die je overal ziet staan. Of ze eten in de supermarkten, waar je vaak grote food-courts vindt en waar het altijd druk is. De aankleding en dus de sfeer in een Thais restaurant speelt geen enkele rol. Met uitzondering van de dure restaurants zit je ook op simpele plastic of metalen stoeltjes, tafels met praktische plastic tafelkleedjes en felle TL-buizen als verlichting. Het gaat tenslotte om het eten en de rest is bijzaak.

Waar we aan moesten wennen is hun andere manier van serveren, zeker in de eenvoudige restaurants. Als je samen ergens gaat eten en je bestelt niet hetzelfde, dan wordt het gerecht dat klaar is meteen geserveerd; dan is keuken er maar vanaf. Maar als je het dan niet koud wilt laten worden ben je soms al klaar met eten voordat je partner zijn maaltijd heeft gekregen; niet echt gezellig.

Er zijn natuurlijk grote verschillen in Thaise restaurants, maar een leuke ervaring hadden wij een keer in Hua Hin waar we met een paar anderen in zo'n eenvoudig restaurant aan de gebruikelijke plastic tafel zaten. Alhoewel Thaien zelf niet of nauwelijks wijn drinken zijn ze het wel gewend dat buitenlanders dat wel doen. Dus wij vroegen of ze wijn hadden. Natuurlijk werd er "ja" op geantwoord, en er was zelfs keus: wit of rood? De jongeman die ons bediende bleek inventief, want ze hadden natuurlijk geen wijn. Maar daar had hij snel een oplossing voor gevonden. We zagen hem even later naar de overkant van de straat hollen en een lokale super ingaan om er met een fles wijn weer uit te komen!

Toen wij nog niet zo lang in Thailand woonden en nog geen woord Thais spraken was dat soms wel lastig communiceren, omdat ze in veel regio's nauwelijks Engels spreken. Wij waren op een tripje elders in het land waar we ook wijn bestelden bij het eten. Helaas bleek die wijn warm en dat is, zeker voor witte wijn als de omgeving al zo tropisch is, niet echt lekker. Dus we probeerden op alle mogelijke manieren uit te leggen dat de wijn te warm was en of ze iets van ijsblokjes hadden. Maar de brave bediende had alleen het woordje "warm" goed begrepen, nam de glazen mee en we kregen ze dampend, zo uit de magnetron weer terug. We zijn maar op water overgegaan.

Niet alleen in een restaurant, maar ook eten bij andere mensen thuis is altijd een leuke ervaring. Door vrienden te hebben met zoveel verschillende nationaliteiten leer je veel over andere landen, gebruiken en eetgewoontes. En het is altijd leuk om te zien hoe anderen wonen. Onlangs hadden we weer zo'n bijzonder etentje, deze keer bij een echtpaar (Amerikaans/Chinees) dat woonde in een prachtig modern huis van 3 verdiepingen midden in het centrum van Bangkok. Op het dak was een complete tuin aangelegd met veel planten en zelfs een paar bomen met heerlijk geurende bloemen. In het midden een grote houten eettafel en overal sfeervolle verlichting. Het was januari, en we lazen dagelijks over regen, kou en gladheid in Nederland. En dan zitten wij, na weer een zonnige dag, onder een prachtige sterrenhemel in een heerlijke temperatuur tot laat in de avond gezellig te barbecueën. Wat is het dan toch genieten om hier te wonen!

Authors

F.B. Luns-Kimman

Laat reactieformulier zien